Menu

Eftermontering af anhængertræk - det er let

Montering af et anhængertræk er slet ikke så vanskeligt, og med lidt praktisk håndelag kan man sagtens selv klare det. Den der eftermonterer et anhængertræk, vil snart ikke længere undvære det praktiske ekstra. Endelig opstår der en, uafhængig af bilens karosseriform, ny klasse af variabilitet: Egne eller lejede anhængere af alle typer kan nu bevæges nøjagtigt lige som praktiske cykelholdere til montering på trækket.

Sådan foregår eftermonteringen af dit anhængertræk

Først skaffer jeg mit et overblik over de leverede dele: Anhængertrækket består af dets mekaniske komponenter og et bilspecifikt kabelsæt, der sørger for aktiveringen af anhængerens belysning. Før jeg nu går i gang med monteringen af anhængertrækket, finder jeg først det nødvendige værktøj frem. Noget må jeg nogle gange låne.

Eftermontering af anhængertræk 1
Eftermontering af anhængertræk 2
Eftermontering af anhængertræk 3

1. Trækket leveres i løbet af få dage med DPD, UPS eller GLS.
2. Det nye anhængertræk med kabler, stikdåse, smådele og monteringsvejledning.
3. Det sølvfarvede plast-hækpanel skal af og erstattes senere af et nyt panel med en udsparing til anhængertrækket.

Følgende er godt at have: diverse skruenøgler og en skralde; af sikkerhedshensyn bør der til hovedforbindelse desuden anvendes en momentnøgle, så der bruges det rigtige tilspændingsmoment. Der skal desuden bruges en boremaskine med metalbor og en trådbørste (alternativt en stabil skraber) og en sprayflaske med undervognsbeskyttelse. En trolley jack kan glimrende erstatte en lift, hvis en sådan ikke haves. Til det elektriske bruger jeg desuden nogle små skruetrækker, en loddekolbe og isolertape. Før jeg går i gang, afbryder jeg først batteriets minuspol - ellers risikerer jeg en kortslutning. Den der endnu ikke har nogen erfaring med bilens elektriske system, bør hellere lade en rutineret bekendt eller et værksted komme til.

Eftermontering af anhængertræk 4
Eftermontering af anhængertræk 5
Eftermontering af anhængertræk 6

4. Vær forsigtig i hjulkasserne, når du afmonterer hækskørtet, ellers river du plastpropperne af.
5. Når alle skruer er afmonteret, skal stikket til de nederst baglygter løsnes.
6. Nu kan du tage den bageste kofanger af.

De mekaniske arbejder stiller selv ikke uerfarne over for uovervindelige forhindringer. Men selv de professionelle bør gå frem strengt efter monteringsvejledningen, for eftermonteringsarbejderne adskiller sig fra hinanden mht. vigtige detaljer, afhængig af bilmodel. Den der overholder alt dette, kan allerede efter en times tid være færdig med monteringen af kuglehovedet. Og så af sted til TÜV eller Dekra? Ikke nødvendigvis. Mærkeprodukter af høj kvalitet, som dem der tilbydes af Rameder, har for det meste en såkaldt EU-typegodkendelse EC94/20. Den er en slags europæisk ABE for anhængertræk og sparer en registrering hos myndighederne, men skal permanent medbringes i bilen.

Eftermontering af anhængertræk 7
Eftermontering af anhængertræk 8
Eftermontering af anhængertræk 9

7. Anhængertrækket erstatter den originale tværdrager på BMW.
8. Anhængertrækket boltes fast i højre og venstre side på de fire eksisterende, stabile bolte.
9. Kablerne tilsluttes i bagagerummet til bilens egen elektronik.

Hvis man vil være helt sikker med hensyn til sit eftermonterede anhængertræk, har man mulighed for en frivillig registrering. Det har den fordel, at der ikke skal medbringes særskilte papirer. Desuden kontrollerer en teknikekspert i forbindelse med godkendelsen, at monteringen er korrekt. Så ved jeg som hobbymontør, om jeg har gjort det hele rigtigt ved monteringen. Et lille tip om kørsel med anhængere: Af sikkerhedshensyn bør du overholde den tilladte maks.hastighed på 80 km/h, (100 km/h med særlig tilladelse). Desuden skal de maksimale træklaster og kugletryk altid overholdes. Hvis man ønsker selv at kontrollere sidstnævnte, kan man gøre dette med en personvægt.

Eftermontering af anhængertræk 10
Eftermontering af anhængertræk 11
Eftermontering af anhængertræk 12

10. Nu skrues den medfølgende stikdåse på.
11. Mærkaten viser, hvordan det aftagelige anhængertræk håndteres.
12. Med det eftermonterede anhængertræk må BMW X6 trække op til 3,5 t.

I modsætning til den hyppige og fejlagtige praksis, måles der ikke på støttehjulet men på koblingsenheden. Herunder understøttes traileren med en stabil bjælke eller et rør, der placeres direkte på vægten. Hvis værdien er for høj, er det i overensstemmelse med loven om vægtarme ofte tilstrækkeligt at omplacere lasten på anhængeren.

Eftermontering af anhængertræk 13
Eftermontering af anhængertræk 14
Eftermontering af anhængertræk 15

13. En klap skjuler holderen til det aftagelige kuglehoved.
14. Klappen tages af, og kuglehovedet sættes nedefra ind i holderen til anhængertrækket.
15. Rameder har, ud over faste og aftagelige anhængertræk også mange tagbokse og cykelholdere i sit program.

Den der følger disse tips, vil hverken ved eftermonteringen eller ved brugen af anhængertrækket, opleve problemer. Har vi vækket din interesse? Som du ser, er eftermontering af anhængertræk nu om dage heller ikke et problem for lægmand.